A szinkrontolmácsolás módja

Az előadó beszédével szinte egy időben, szinkronban végzett tolmácsolás. A szinkrontolmácsok ketten dolgoznak nyelvenként. Az előadó a mikrofonba beszél, a tolmács pedig egy hangszigetelt fülkében, fejhallgatón keresztül hallgatja és az elhangzásával szinte azonos időben a mikrofonjába beszélve tolmácsolja a célnyelvre a szöveget. A hallgatóknál is van egy kis vevő egység fülhallgatóval, ezen keresztül hallják a tolmácsot. Több nyelvre történő tolmácsolásnál a vevőegységen beállítható, hogy a hallgató melyik tolmácsolt nyelvet szeretné hallgatni. A tolmácstechnikai eszközökről itt olvashat.

Ki lehet szinkrontolmács?

Nem minden tolmács szinkrontolmács, illetve nem mindenki tud szinkronban is tolmácsolni, aki egyébként egészen jól beszéli a nyelvet. A szinkrontolmácsolás azon túl, hogy speciális képességeket, magasfokú nyelvtudást, nagy rutint és komoly felkészülést igényel, általában nem tanulható csak úgy. A többség éveken keresztül, speciálisan szinkrontolmács képzést nyújtó iskolában sajátítja el a szükséges tudást, technikát és tapasztalatot.

Mit kell biztosítani a szinkrontolmácsnak?

Felkészülési anyag

Ideális esetben a szinkrontolmácsok az anyanyelvükre tolmácsolnak. A tolmácsok ugyan magas szinten beszélik és értik a munkanyelveiket (álltalában van is egy-két szakterület, ahol kiemelten tájékozottak a szakkifejezésekben), de belátható, hogy nem lehetnek minden terület profi szakértői. Ezért nagyon fontos, hogy a tolmácsok már napokkal korábban megkapják az előadások anyagát, hogy azokat átolvasva felkészülhessenek a témából. A tolmácsolást megelőzően gyakran napokat vesz igénybe a szinkrontolmács felkészülése.

Szünetek, pihenés

Nagyon fontos, hogy már a program tervezése, szervezése során figyelembe vegyék a tolmácsok szempontjait is. Az időbeosztás, az előadások és szünetek hossza, a napi munkaóra, több napos program esetében a tolmácsok megfelelő elhelyezése (csendes, nyugodt része a szállodának, mert a tolmács nem bulizik este, hanem felkészül a másnapi munkára, pihen és alszik). Kifejezetten nem célszerű a tolmácsokat az esti, éjszakai programokra is elhívni, mert az ottani „kötetlen” tolmácsolás számukra ugyan annyira megterhelő, nem nyújt lehetőséget a regenerálódásra és nincs jó hatással a másnapi munkára.

Tolmácstechnika

Szinkrontolmácsolás nincs megfelelő tolmácstechnikai berendezésekkel nélkül. 

Miért érdemes jól megszervezni a tolmácsolást?

Bármilyen konferencia, szeminárium, vagy egyéb rendezvény a szervező részéről sok munkába, időbe és pénzbe kerül. Nyilván az a legfontosabb, hogy a rendezvény elérje azt a célt, amelyért megrendezték. A siker egyik kulcsa, hogy a többnyelvű résztvevők, akár előadók, akár hallgatók, pontosan megértsék egymást.

Ha ez nem sikerül, akkor az egész ablakon kidobott pénz volt, elpocsékolt idő és nem utolsó sorban presztízs veszteség a szervezőnek.

 

Segítünk a szervezésben

Ha tolmácsra van szüksége, vagy csak tanácsra, szívesen segítünk. Megosztjuk tapasztalatinkat, amennyiben valamilyen rendezvény szervezése előtt áll. Akár ez lesz az első, akár már rutinos szervező.tt kérdését, vagy kérjen ajánlatot: