Miért kell a tolmácstechnika?

Egy rendezvény és azon belül a tolmácsolás sikerét, (a tolmácsokon kívül) a megfelelően megválasztott és alkalmazott tolmácstechnikai berendezések használata garantálja.

Hiába profik a tolmácsok, ha nem hallják megfelelően az előadókat, akkor nem tudnak jól tolmácsolni. Ugyan így, ha a tolmácsok hangját nem hallják megfelelően a résztvevők, akkor végeredményben a tolmácsolás minősége romlik. Arról ne is beszéljünk, hogy több tolmácsolási nyelv esetén milyen hangzavar lenne a technikai eszközök nélkül.

Milyen eszközök?

Az egyszerűbb „tourguide” eszközök egy adó és vevő egységből állnak (ezt használja a tolmács), valamint a hallgatóság számának megfelelő (nagyjából mobiltelefon méretű) vevőegységekből. Üzembehelyezéséhez és működtetéséhez nem kell külön technikai személyzet, mert azt akár a tolmácsok is megoldják. Ilyet használunk például a kísérő tolmácsolások során.

Szükség esetén ez a rendszer kiegészíthető asztali mikrofon egységekkel is. Az adó és vevőegységek több csatornán képesek a működésre, így akár több nyelven történő tolmácsolásnál, vagy több csoport munkájánál is alkalmas lehet ez az eszköz. Ilyen eszközöket például tárgyalásokon, kerekasztal beszélgetéseken, üzleti megbeszéléseken használunk.

Konferenciákon a tolmácsfülkék biztosítják, hogy a különféle nyelveken dolgozó szinkrontolmácsok egymás és a hallgatóság zavarása nélkül tudjanak dolgozni. A tolmácsfülkék hangszigeteltek, mindegyikben két szinkrontolmács zavartalan munkája biztosított. Amikor szinkrontolmácsok dolgoznak, akkor már komplex technikai megoldásokra van szükség.  Az alkalmazott tolmácstechnika kiépítése, beüzemelése, a konferencia alatt történő folyamatos és személyes felügyelete már a technikusok munkája. Ők felelnek azért, hogy a tolmácsok zavartalanul dolgozhassanak, illetve a hallgatóság a lehető legjobb minőségben hallhassa a tolmácsokat. Ha valamelyik berendezés meghibásodik, akkor ők biztosítják az azonnali cserét, hogy ne legyen fennakadás a munkában.

Segítünk, ennek a döntésnek a felelősségét mi átvállaljuk!

A megfelelő tolmácstechnikai eszköz megválasztása a tolmácsolási feladat, a nyelvek száma, és a résztvevők számának ismeretében történhet. Fontos szempont még a helyszín is, mert a rendezvénytermek technikai felszereltsége is okozhat zavarokat a vezeték nélküli kommunikációs eszközökben, ami végeredményben a tolmácsolás érthetetlenségét eredményezheti. Nem mindegy, hogy milyen eszközöket használunk.

Mindig egy cél vezérel minket, hogy a rendezvénye sikeres legyen, és hogy a tolmácsolás hozzájáruljon ehhez a sikerhez!