Miért kell a tolmácstechnika?

Egy rendezvény és azon belül a tolmácsolás sikerét, (a tolmácsokon kívül) a megfelelően megválasztott és alkalmazott tolmácstechnikai berendezések használata garantálja.

Hiába profik a tolmácsok, ha nem hallják megfelelően az előadókat, akkor nem tudnak jól tolmácsolni. Arról ne is beszéljünk, hogy több tolmácsolási nyelv esetén milyen hangzavar lenne a technikai eszközök nélkül.

Online tolmácstechnika

Most, hogy a legtöbb tolmácsolás online történik, ugyanolyan fontos, hogy egy szakember készítse elő a rendezvény hangtechnikáját.

A tolmácsok csak jó minőségű hangból tudnak jó minősében tolmácsolni. Ugyan így, ha a tolmácsok hangját nem hallják megfelelően a résztvevők, akkor végeredményben a tolmácsolás minősége romlik.

Ezért az online konferencia, és azon belül a tolmácsolás sikerét, a jól megválasztott és alkalmazott online platform, a megfelelő internet kapcsolat és az audió eszközök garantálják. Emellett elengedhetetlen a szakértő tecnikusok közreműködése, hogy a konferencia előtt elvégezzék a szükséges technikai próbákat. Az internet és számítógép beállításokat, az online konferncia platform csatornáinak beállításait, az eszközök működöképességét, az előadók és tolmácsok technikai eszközeinek próbáját, hang és kapcsolati teszteket, stb...

Az online konferencia alatt is a technikus figyeli a hang és képátvitel minőségét, és szükség esetén azonnal bavatkozik, akár távoli eléréssel is javítva az esetleges problémákat.

Tolmácstechnika - milyen eszközök?

Az egyszerűbb „tourguide” eszközök egy adó-vevő egységből állnak (ezt használja a tolmács), valamint a hallgatóság számának megfelelő (nagyjából mobiltelefon méretű) csak a hang vételére alkalmas vevőegységekből. Üzembehelyezéséhez és működtetéséhez nem kell külön technikai személyzet, mert azt akár a tolmácsok is megoldják. Ilyet használunk például a kísérő tolmácsolások során, vagy kis számú megbeszéléseken, értekezleteken.

Szükség esetén ez a rendszer kiegészíthető asztali mikrofon egységekkel is. Az adó és vevőegységek több csatornán képesek a működésre, így akár több nyelven történő tolmácsolásnál, vagy több csoport munkájánál is alkalmas lehet ez az eszköz. Ilyen eszközöket például tárgyalásokon, kerekasztal beszélgetéseken, üzleti megbeszéléseken használunk.

Konferenciákon, vagy kettőnél több nyelvű megbeszéléseken a tolmácsfülkék biztosítják, hogy a különféle nyelveken dolgozó szinkrontolmácsok egymás és a hallgatóság zavarása nélkül tudjanak dolgozni. A tolmácsfülkék hangszigeteltek, mindegyikben két szinkrontolmács zavartalan munkája biztosított. Amikor szinkrontolmácsok dolgoznak, akkor már komplex technikai megoldásokra van szükség.  Az alkalmazott tolmácstechnika kiépítése, beüzemelése, a konferencia alatt történő folyamatos és személyes felügyelet már a technikusok munkája. Ők felelnek azért, hogy a tolmácsok zavartalanul dolgozhassanak, illetve a hallgatóság a lehető legjobb minőségben hallhassa a tolmácsokat. Ha valamelyik berendezés meghibásodik, akkor ők biztosítják az azonnali cserét, hogy ne legyen fennakadás a munkában.

Segítünk! Ennek a döntésnek a felelősségét mi átvállaljuk!

A megfelelő tolmácstechnikai eszköz megválasztása a tolmácsolási feladat, a nyelvek száma, és a résztvevők számának ismeretében történhet. Fontos szempont még a helyszín is, mert a rendezvénytermek technikai felszereltsége is okozhat zavarokat a vezeték nélküli kommunikációs eszközökben, ami végeredményben a tolmácsolás érthetetlenségét eredményezheti. Nem mindegy, hogy milyen eszközöket használunk.

Mindig egy cél vezérel minket, hogy a rendezvénye sikeres legyen, és hogy a tolmácsolás hozzájáruljon ehhez a sikerhez!