Mikor lehet konszekutív tolmácsolást alkalmazni?

Általában egy nyelvre történik a tolmácsolás (vagy oda-vissza).
Ritka esetben, ha mégis több nyelvre kell tolmácsolni, akkor biztosítani kell, hogy a tolmácsok és akiknek tolmácsolnak, megfelelően hallják egymást, az előadót, valamint ne zavarja egymást és a más nyelvű hallgatóságot a tolmácsok beszéde.
Ez általában valamilyen tolmácstechnikai eszköz segítségével oldható meg. Ezekről bővebben itt olvashat.

Mit kell biztosítani a tolmácsnak?

Felkészülési anyag

A tolmácsok ugyan magas szinten beszélik és értik a munkanyelveiket, de belátható, hogy nem lehetnek minden terület profi szakértői. Ezért nagyon fontos, hogy a tolmácsok lehetőleg napokkal korábban megkapják az előadások anyagát, hogy azokat átolvasva felkészülhessenek a témából.

Szünetek, pihenés

A tolmácsnak szüksége van pihenésre, regenerálódásra, ezért fontos 45-50 percenként a legalább 10-15 perces szünet, illetve egy hosszabb ebédszünet beiktatása is. A szünetekben és az ebédnél a tolmácsot hagyni kell, mert pihenésre van szüksége. Ne kérjük meg ilyenkor az informális beszélgetések tolmácsolására. Ez neki ugyan olyan munka, mintha a konferenciateremben dolgozna.

Mi segítheti az előadás és tolmácsolás sikerét?

Az előadó rutinja, odafigyelése is számít, hogy kellően hatékony legyen a konszekutív tolmácsolás. Ha van a beszédének ritmusa, ha megpróbál röviden, tömören fogalmazni, ha tartalmilag is megfelelően tagolja a mondandóját, akkor a tolmácsnak is könnyebb megjegyezni, feljegyezni és pontosan visszaadni azt a hallgatóságnak.

Segítünk a szervezésben

Mielőtt tolmácsot küldünk, igyekszünk Öntől részletesen tájékozódni a rendezvényről, hogy ha szükséges, akkor még időben javasolni tudjuk a program átszervezését, vagy ha ez nem lehetséges, akkor még egy tolmács jelenlétét, esetleg tolmácstechnikai eszköz alkalmazását. Ilyenkor egy cél vezérel minket, hogy az Ön rendezvénye sikeres legyen, és hogy a tolmácsolás hozzájáruljon ehhez a sikerhez!

Ha tolmácsra van szüksége, vagy csak tanácsra, szívesen segítünk. Megosztjuk tapasztalatinkat, amennyiben valamilyen rendezvény szervezése előtt áll. Akár ez lesz az első, akár már rutinos szervező.t megírhatja kérdését, vagy